Αστυπάλαια

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αστυπάλαια της οποίας το όνομα σημαίνει «παλιά πόλη» είναι ένα νησί 1334 κατοίκων και ανήκει διοικητικά στο νομό Δωδεκανήσων. Η Αστυπάλαια επιπλέον αποτελεί μυθολογικό πρόσωπο που παρουσιάζεται από την ελληνική μυθολογία ως σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του αργοναύτη Αγκαίου και του βασιλιά της Κω Ευρύπυλου.

Λόγω της θέσης και της μορφολογίας της η οποία της έχει χαρίσει πολυάριθμα φυσικά λιμάνια, η Αστυπάλαια ήκμασε στην αρχαιότητα και έχαιρε ειδικής μεταχείρισης κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Έπειτα μάλιστα από ειδική συνθήκη που υπεγράφη ανάμεσα στο νησί και τη Ρώμη, της δόθηκε το δικαίωμα να διατηρήσει την αυτονομία της με αντάλλαγμα τη χρήση της από τους Ρωμαίους ως ναυτικό σταθμό.

Αργότερα, κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, τη διοίκηση του νησιού ανέλαβε ο Βενετός ευγενής Τζιοβάνι Κουερίνι. Η τελική ενσωμάτωση του νησιού στην Ελληνική επικράτεια έλαβε χώρα το 1948. Ιστορικά οι πρώτοι Αστυπαλίτες ήταν Κάρες που μετανάστευσαν στο νησί, τους οποίους ακολούθησαν Μινωίτες και αργότερα Μυκηναίοι. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται από ευρήματα που εκτίθενται στο μουσείο του νησιού.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Ενετικό Κάστρο

Το 4.000 τ. μ. Ενετικό Κάστρο της Αστυπάλαιας χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια Κουερίνι και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Αποτελούμενο αρχικά από 400 σπίτια χτισμένα μέσα από τα τείχη με την τοπική σκούρα πέτρα, το Κάστρο ήταν ο μοναδικός οικισμός του νησιού μέχρι και τον 19ο αιώνα. Χαρακτηριστικά είναι το οικόσημο και τα σπίτια της Ενετής οικογένειας ευγενών Κουερίνι, χτισμένα στην Ανατολική πλευρά του Κάστρου, καθώς επίσης και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς του Κάστρου.

Το Βρεφικό Νεκροταφείο

Τα ευρήματα του βρεφικού νεκροταφείου της Αστυπάλαιας χρονολογούνται από τη γεωμετρική περίοδο μέχρι και την Ελληνιστική και ανακαλύφθηκαν το 1995. Πρόκειται για περισσότερα από 2700 αγγεία διαφόρων ειδών με εκχυτρισμένα νεογνά και νήπια τα οποία καθιστούν το νεκροταφείο μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό και άρχισε να λειτουργεί το 1998. Τα εκθέματα του Μουσείου ποικίλλουν και αποτελούνται από κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία, επιτύμβια ανάγλυφα και βωμούς, χάλκινα και λίθινα εργαλεία τα οποία χρονολογούνται από την Προϊστορική περίοδο μέχρι και τον Μεσαίωνα.

Το Κάστρο του Άγιου Ιωάννη

Το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη είναι άξιο επίσκεψης παρόλο που δυστυχώς διασώζονται μόνο ερείπια. Χτισμένο πάνω σε βράχο απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, πιθανότατα λόγω της θέσης του αποτελούσε Βυζαντινό οχυρό κατά των πειρατών.

Άλλα αξιοθέατα

Άλλα αξιοθέατα της Αστυπάλαιας είναι η Παναγία η Πορταίτισα και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζει, τα λουτρά του Ταλαρά, το μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Bisson που βρίσκεται στη Μαλτεζάνα, η παλαιοχριστιανική του Καρέκλη και της Αγίας Βαρβάρας, τα φυσικά σπήλαια του νησιού, οι ανεμόμυλοι καθώς επίσης και τα πολυάριθμα ξωκκλήσια που το χαρακτηρίζουν.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

 Χώρα

Η αμφιθεατρική όψη των λευκών σπιτιών της Χώρας και πρωτεύουσας της Αστυπάλαιας που δεσπόζουν πάνω στο λόφο και εκτείνονται μέχρι το επιβλητικό Ενετικό Κάστρο, της καθιστούν μια από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Ο οικισμός της Χώρας προσφέρει πληθώρα επιλογών για τους επισκέπτες οι οποίες περιλαμβάνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ, αξιοθέατα όπως οι 8 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στην κεντρική πλατεία του οικισμού καθώς επίσης και μαγαζιά λιανικής όλων των ειδών.

Πέρα Γιαλός

Ο οικισμός του Πέρα Γιαλού με τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και αποτελούσε το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας το οποίο πλέον χρησιμοποιείται ως μαρίνα σκαφών και ιστιοφόρων από όπου επίσης ξεκινούν και τα θαλάσσια δρομολόγια προς τις γύρω νησίδες. Ο οικισμός επίσης περιλαμβάνει την παραλία «Πέρα Γιαλός», την τράπεζα του νησιού καθώς επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας όπου οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την αξιόλογης ιστορικής σημασίας συλλογή εκθεμάτων που περιλαμβάνει.

Λιβάδι

Ο οικισμός Λιβάδι ονομάστηκε έτσι καθώς είναι μια καταπράσινη περιοχή με λιβάδια σε απόσταση 2 χλμ. από τη Χώρα, η οποία αποτελεί το καλοκαιρινό θέρετρο της Αστυπάλαιας προσφέροντας μια υπέροχη παραλία με θέα στη Χώρα και το Ενετικό Κάστρο και πληθώρα καταλυμάτων , εστιατορίων, καφέ και μπαρ.

Μαλτεζάνα

Η Μαλτεζάνα είναι ένας ήσυχος, πολύ γραφικός οικισμός με κατάλευκα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα στο ίδιο ύφος με της Χώρας, και αποτελεί τον δεύτερο σε πληθυσμό οικισμό του νησιού μετά από αυτήν. Ως ένα επίσης καλοκαιρινό θέρετρο, η Μαλτεζάνα προσφέρει πληθώρα καταλυμάτων, εστιατορίων και άλλων τουριστικών μαγαζιών καθώς επίσης και ένα λιμανάκι με ψαροκάικα το οποίο προσδίδει στον γραφικό χαρακτήρα του οικισμού.

Βαθύ

Σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από τη Χώρα βρίσκεται το Βαθύ, ένας πολύ μικρός και ήσυχος οικισμός χτισμένος σε έναν κολπίσκο ο οποίος αποτελείται από μερικά σπιτάκια, μια ταβερνούλα και ένα μόλο για τα καΐκια.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 Παραλία Πέρα Γιαλός

Βρίσκεται στον οικισμό του Πέρα Γιαλού και είναι πλήρως οργανωμένη. Αποτελεί την αφετηρία εξορμήσεων στις γύρω νησίδες Κουτσομύτη και Κούνουποι και μέχρι πρότινος ήταν και το κεντρικό λιμάνι του νησιού.

 Παραλία Μαλτεζάνας

Οργανωμένη, αμμώδης παραλία με αρμυρίκια που βρίσκεται στο γραφικό οικισμό της Μαλτεζάνας. Περιβάλλεται από την πληθώρα μαγαζιών του οικισμού από όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ό,τι επιθυμούν.

Παραλία Βάτσες

7 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται η οργανωμένη παραλία Βάτσες. Χαρακτηριστικό της είναι το βότσαλο και τα βαθιά νερά. περιλαμβάνει επίσης μερικές ομπρέλες και ένα beach bar. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από χωματόδρομο. Συνδυαστικά, οι λουόμενοι μπορούν επίσης να κολυμπήσουν μέχρι την παραλία «Μικρές Βάτσες» ή να επισκεφθούν το Σπήλαιο Νέγρου.

Παραλία Λιβάδι

Πλήρως οργανωμένη παραλία στον οικισμό Λιβάδι που προσφέρει πολλές επιλογές δραστηριοτήτων, όπως θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, καφέ κτλ και χαρακτηρίζεται από την εκπληκτική της θέα στη Χώρα και το Κάστρο.

Παραλία Σχοινώντας

Οργανωμένη παραλία μεγάλης προβολής κοντά στη Μαλτεζάνα, στην οποία βρίσκεται και το γνωστό Μνημείο των Γάλλων αξιωματικών.

Παραλία Καμινάκια

Σε απόσταση 10 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται η παραλία Καμινάκια. Μεγάλη παραλία η οποία προσφέρει ξαπλώστρες, δέντρα για ίσκιο και δύο ταβέρνες. Μεγάλο μέρος της διαδρομής περιλαμβάνει χωματόδρομο, ενώ εναλλακτικά η πρόσβαση είναι δυνατή και μέσω θαλάσσιου δρομολογίου από τον Πέρα Γιαλό.

Παραλία Μπλε Λιμανάκι

Σε ένα κολπίσκο πολύ κοντά στην παραλία Μαλτεζάνας βρίσκεται η μικρή αλλά δημοφιλής παραλία «Μπλε Λιμανάκι». Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβαση είναι εφικτή μετά από λίγα λεπτά περπάτημα σε χωματόδρομο με αφετηρία την παραλία Μαλτεζάνας.

Παραλίες Κουνούπα/Κουτσομύτη

Είναι παραλίες μη οργανωμένες, με βότσαλο και καταγάλανα νερά οι οποίες βρίσκονται σε νησίδες της Αστυπάλαιας και η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μέσω των θαλάσσιων δρομολογίων από την Πέρα Γιαλό ή τη Μαλτεζάνα ή εναλλακτικά με ιδιωτικό σκάφος.

Παραλία Πλάκες

Μη οργανωμένη παραλία σε απόσταση 1 χλμ. από τη Μαλτεζάνα, ιδανική για σνορκελινγκ λόγω του πλούτου του βυθού της. Οι λουόμενοι μπορούν να στρώσουν τις πετσέτες τους είτε στα βότσαλα είτε στις χαρακτηριστικές πλάκες της παραλίας.

Τζανάκια

Τα Τζανάκια είναι 4 μη οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό Λιβάδι. Είναι παραλίες με βότσαλα, βαθιά νερά και θέα στο Ενετικό Κάστρο.

Παραλίες Στενό και Μικρό Στενό

Οργανωμένη παραλία με άμμο, δέντρα και ρηχά νερά που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η πρόσβαση είναι εφικτή με αυτοκίνητο ή την τοπική συγκοινωνία. Εναλλακτικά, πολύ κοντά βρίσκεται και η παραλία με βότσαλο «Μικρό Στενό» η οποία διαθέτει επίσης ρηχά νερά, έχει λιγότερο κόσμο και δεν είναι οργανωμένη.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι μια παραλία με βότσαλα, πλήρως οργανωμένη και προσβάσιμη οδικώς.

Ψιλή Άμμος

Είναι μη οργανωμένη αμμώδης παραλία στα βόρεια του νησιού. Καθώς δεν προστατεύεται από τον καιρό δεν ενδείκνυται τις ημέρες που έχει βορινό άνεμο.

Άγιος Βασίλειος

Η παραλία Άγιος Βασίλειος βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι και είναι μη οργανωμένη, ήσυχη παραλία με βότσαλα.

Άλλες παραλίες

Άλλες παραλίες του νησιού δύσκολα προσβάσιμες μεν αλλά άξιες επίσκεψης από όσους χαρακτηρίζονται από το πνεύμα της περιπέτειας είναι οι παραλίες Πάνορμος, Παχιά Άμμος, Άγιος Ιωάννης και Άγιος Ιωάννης ο Ρίχτης.

 

TOP